Reces > Tin


Ανάπλαση με λέηζερ
Skin Care Procedure


Laser skin resurfacing can reduce facial scars, wrinkles and blemishes.

 

 
3d

Τι είναι ανάπλαση με λέηζερ;

Σήμερα έχετε να επιλέξετε μέσα από μια ποικιλία επιλογών  όταν πρόκειται για την αναζωογώνηση της εμφάνισής σας. Μία από τις νεότερες επιλογές είναι η  ανάπλαση με λέιζερ, η οποίο μπορεί να μειώσει τις ρυτίδες του προσώπου, τα σημάδια και τις κηλίδες. Οι νεότερες τεχνολογίες λέιζερ δίνουν στον πλαστικό χειρουργό σας ένα νέο επίπεδο ελέγχου του λέιζερ, που επιτρέπει  εξαιρετική ακρίβεια, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές.

Βασικά πρόκειται για  τη χρήση ακτινών φωτός. Η ανάπλαση είναι επίσης γνωστή ως peeling με λέιζερ, vaporization με λέιζερ ή lasabrasion. Ο χειρουργός σας χρησιμοποιεί το λέιζερ για να στείλει σύντομες, συμπυκνωμένες παλλόμενες δέσμες φωτός στο μη φυσιολογικό δέρμα. Αυτό αφαιρεί το ανεπιθύμητο, αλλοιωμένο δέρμα, ένα στρώμα κάθε φορά, με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αυτή η στοχευμένη προσέγγιση σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα προβλήματα  υποχρωμίας ή λεύκανσης του δέρματος για  διαδικασίες όπως η αφαίρεση σημαδιών ακμής με χρήση λέιζερ.

Η ακτίνα λέιζερ που χρησιμοποιείται στην ανάπλαση θα αφαιρέσει το εξωτερικό στρώμα του δέρματος σας, το οποίο ονομάζεται επιδερμίδα. Ταυτόχρονα θερμαίνει το υποκείμενο δέρμα, που ονομάζεται χόριο. Αυτό λειτουργεί για να τονώσει την ανάπτυξη νέων ινών κολλαγόνου. Όσο η υπό θεραπεία περιοχή αναρρώνει, το νέο δέρμα που σχηματίζεται είναι ομαλότερο και πιο σφιχτό.

Η ανάπλαση με λέιζερ μπορεί να βελτιώσει μικρές ατέλειες του προσώπου, όπως:

• Λεπτές γραμμές και ρυτίδες γύρω ή κάτω από τα μάτια σας, το μέτωπο ή το στόμα

•Oυλές από ακμή ή ανεμοβλογιά

•Μη ανταπόκριση του δέρματος μετά από ένα λίφτινγκ

•Φωτογηρασμένο ή κατεστραμμένο δέρμα

•Κηλίδες

•Κιτρινωπό ή γκριζωπό χρωματικό τόνο

• Κονδυλώματα

•Σημάδια, όπως η γραμμικοί επιδερμικοί σπίλοι


• Διευρυμένους πόρους στη μύτη

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ανάπλασης με λέιζερ;

Για καλύτερα αποτελέσματα, ο πλαστικός χειρουργός σας μπορεί να ξεκινήσει αρχικά μια σειρά από θεραπείες για να προετοιμάσει το δέρμα σας για την διαδικασία με το λέιζερ. Συχνά αυτές οι θεραπείες αρχίζουν 6 εβδομάδες ή και περισσότερο πριν από την προγραμματισμένο ραντεβού σας για το λέηζερ. Αυτές οι θεραπείες είναι προσαρμοσμένες στον τύπο του δέρματός σας για την ελαχιστοποίηση των επιπλοκών και την επίτευξη του  καλύτερου δυνατού  αποτέλεσματος από την ανάπλαση με λέιζερ.

Το κοσμετικό λέιζερ για ανάπλαση  γίνεται χωρίς να χρειάζεται και συνήθως έχει διάρκεια μεταξύ 30 λεπτών και 2 ωρών.Διαχείριση της δυσφορίας: Η ανάπλαση με λέιζερ μπορεί να είναι επίπονη. Για το λόγο αυτό ο γιατρός σας μπορεί να χρησιμοποιήσει στο δέρμα τοπικά αναισθητικά. Ενδέχεται επίσης να λάβετε ένα ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Εάν επιλέξετε να κάνετε εκτεταμένη ανάπλαση, ή εάν κάνετε και άλλες κοσμετικές διαδικασίες ταυτόχρονα, ο χειρουργός σας μπορεί να επιλέξει γενική αναισθησία. Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο γιατρός θα σας  δώσει παυσίπονα ώστε να αισθάνεσθε άνετα. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, το πρόσωπό σας θα πρέπει να καθαριστεί σε βάθος και ίσως γίνει κάλυψη των ματιών σας.

Δύο είναι οι τύποι λέιζερ που χρησιμοποιούνται συνήθως στην ανάπλαση:

Διοξείδιο του άνθρακα (CO2) και erbium. Και οι δύο τύποι δουλεύουν  για την εξάτμιση των επιφανειακών, κατεστραμμένων κυττάρων του δέρματος.

Ανάπλαση με λέηζερ CO2:
Εδώ και χρόνια οι γιατροί χρησιμοποιούν CO2 λέιζερ για τη θεραπεία διαφόρων δερματικών παθήσεων. Η νεώτερη γενιά του CO2 λέιζερ έχει τη δυνατότητα να παράξει πολύ σύντομη παλμική ενέργεια φωτός (που ονομάζεται ultrapulsed) ή συνεχόμενες δέσμες φωτός. Αυτός ο τύπος λέιζερ αφαιρεί με ακρίβεια λεπτά στρώματα δέρματος ελαχιστοποιώντας τη βλάβη στον περιβάλλοντα ιστό.

Ανάπλαση με Erbium laser
Αυτό το είδος της αφαίρεσης ρυτίδων με λέιζερ χρησιμοποιείται συνήθως για να αφαιρέσει επιφανειακές και μέτρια βαθιές γραμμές και τις ρυτίδες στο πρόσωπό σας, αλλά μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στο λαιμό, το στήθος ή τα χέρια σας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας:
Αφού η ανάπλαση με laser έχει ολοκληρωθεί, ο πλαστικός χειρουργός σας θα εφαρμόσει εξειδικευμένες γάζες για την προστασία των επεξεργασμένων ιστών. Περαιτέρω αλλαγές στις γάζες ή κάποιες εξειδικευμένες τοπικές θεραπείες είναι πιθανόν  να χρειαστούν για την ενίσχυση της επούλωσης.
Ειδικές περιπτώσεις, κίνδυνοι και  ανάρρωση

Το δέρμα που δέχεται θεραπεία με laser μπορεί να αντιδράσει με διαφορετικούς τρόπους. Τις περισσότερες φορές, θα το αισθανθείτε σαν ένα ήπιο ηλιακό έγκαυμα. Θα έχετε κάποια ερυθρότητα και οίδημα. Μπορεί επίσης να έχετε φαγούρα ή τσούξιμο για λίγες ημέρες μετά τη διαδικασία.
 
Ανάλογα με τη θεραπεία, μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν αυτό που μοιάζει με  σοβαρό ηλιακό έγκαυμα. Το δέρμα θα είναι ξηρό, μπορεί να στάξει  υγρό και μπορεί ακόμη να εμφανίσει κυψέλες. Ένα κίτρινο υγρό μπορεί να εκρέει από τις περιοχές στις οποίες έχει γίνει η θεραπεία και να σχηματιστεί μια κρούστα. Μην πειράξετε ή τραβήξετε την κρούστα, διότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ουλές.
 
Συνήθως, σε περίπου πέντε ημέρες εως μία εβδομάδα μετά την ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ, το δέρμα σας θα γίνει ξηρό και ξεφλουδίζει.
 
Για να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή εμφάνιση, ακολουθήστε τα εξής βήματα ως μέρος της ανάρρωσής σας:
 • Καθαρίστε την περιοχή δύο έως πέντε φορές την ημέρα με φυσιολογικό ορό ή αραιωμένο διάλυμα ξυδιού σύμφωνα με τις οδηγίες από τον πλαστικό χειρουργό σας.

 • Εφαρμόστε θεραπείες περιποίησης του δέρματος που συνιστώνται από τον γιατρό σας για να βοηθήσουν  το δέρμα σας να θεραπευτεί.

• Μετά την θεραπεία, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε αντηλιακά, ιδίως αυτά που είναι σχεδιασμένα για το ευαίσθητο δέρμα ή για δέρμα στο οποίο έχει γίνει λέηζερ .Κάθε μέρα. Χωρίς καμία εξαίρεση! Ο πλαστικός χειρουργός σας θα σας βοηθήσει να επιλέξετε το σωστό τύπο αντηλιακoύ για την καλύτερη προστασία του δέρματός σας.

• Εάν ο πλαστικός χειρουργός σας, σας συμβουλέψει να χρησιμοποιείτε κάποια ενυδατική κρέμα, χρησιμοποιήστε μια γενναία ποσότητα ενυδατικής κάθε ημέρα στο νέο σας δέρμα.

Μπορείτε να αναμένετε ότι η υπό θεραπεία περιοχή θα ξεφλουδίσει. Μετά από αυτό, το νέο, ανανεωμένο δέρμα θα είναι ροζ, αλλά για δύο έως τρεις μήνες, σταδιακά θα φωτίζει. Μπορεί να πάρει μέχρι ένα έτος για να απομακρυνθεί πλήρως η ερυθρότητα. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύετε το δέρμα σας κατά τη διάρκεια της περιόδου που γίνεται η θεραπεία. Η ερυθρότητα τείνει να διαρκεί περισσότερο σε ξανθές και κοκκινομάλλες.

Μπορείτε να συνεχίσετε την εφαρμογή της Retin-A ή / και προϊόντων που περιέχουν γλυκολικό οξύ περίπου έξι εβδομάδες μετά την ανάπλαση με λέηζερ  ή σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

Οι επιπλοκές της ανάπλασης του δέρματος με λέιζερ μπορεί να περιλαμβάνουν:
 
•Έξαρση της ακμής. Ο γιατρός σας θα συστήσει ένα θεραπευτικό σχήμα.

•Βακτηριακή λοίμωξη. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει τη λήψη ενός αντιβιοτικού πριν από τη διαδικασία και μετά.

•Επανενεργοποίηση του έρπητα. Αυτό μπορεί να συμβεί κάνετε λέιζερ γύρω από το στόμα. Φροντίστε να ενημερώσετε το γιατρό σας για το ιστορικό του έρπητα. Μπορείτε να αποτρέψετε την επανενεργοποίηση με τη λήψη ενός αντιικού φαρμάκου πριν και μετά τη διαδικασία.

•Υπέρχρωση. Είναι πιθανόν η υπό θεραπεία περιοχή να γίνει πιο σκούρα. Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει ένα λευκαντικό διάλυμα. Σπανιότερα μπορεί να έχετε υποχρωμία, μια ελάφρυνση στον χρωματικό τόνο του δέρματος.

• Μίλια. Αυτά τα μικρά άσπρα bumps μπορεί να εμφανιστoύν κατά τη διάρκεια της επούλωσης. Μπορούν να αφαιρεθούν με απαλό καθαρισμό με μια πετσέτα.

•Παρατεταμένη ερυθρότητα. Για μερικούς ανθρώπους, η ερυθρότητα απλώς διαρκεί περισσότερο χρόνο.

•Ουλές. Κάτι τέτοιο είναι σπάνιο, αλλά πιθανό.

• Οίδημα. Αν έχετε κάνει ανάπλαση δέρματος με λέιζερ στο δέρμα γύρω από τα μάτια, ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει από του στόματος στεροειδή για να διαχειριστεί αυτό το πρήξιμο.

Συμβουλές για μια πιο εύκολη ανάρρωση:

• Ανυψώστε το κεφάλι σας τοποθετώντας ένα επιπλέον μαξιλάρι τη νύχτα.

• Χρησιμοποιήστε πάγο την πρώτη ή και δεύτερη ημέρα για να μειώσει πρήξιμο και τη δυσφορία.

• Σταματήστε το κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου θα επιβραδύνει τη διαδικασία επούλωσης.
Οι χρόνοι ανάρρωσης ποικίλλουν ανάλογα με τη θεραπεία:

Ανάπλαση δέρματος με CO2 laser:  Σε γενικές γραμμές μέχρι και δύο εβδομάδες.
Ανάπλαση δέρματος με Erbium laser: Μία ολόκληρη εβδομάδα.

Καμουφλάζ στο ροζ ή κόκκινο δέρμα:

Μόλις οι περιοχές στις οποίες έχει γίνει θεραπεία επουλωθούν, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μακιγιάζ για να μετριάσει το χρώμα. Δοκιμάστε μακιγιάζ με βάση το πράσινο χρώμα για να εξουδετερώσει το κόκκινο χρώμα. Να είστε βέβαιος ότι έχετε επιλέξει ένα oil-free makeup.

ΑποτελέσματαΕίναι πιθανό  το δέρμα σας να παραμείνει κόκκινο ή ροζ έως και αρκετούς μήνες μετά την ανάπλαση του δέρματος με λέιζερ. Μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στο φως του ήλιου μέχρι και για ένα χρόνο. Προσπαθείστε να ελαχιστοποίησετε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιείτε αντηλιακό γενναιόδωρα, κάθε μέρα.

Ορισμένοι άνθρωποι που κάνουν ανάπλαση με λέιζερ μπορεί να δουν άμεση διαφορά στο δέρμα τους. Αυτό θα συνεχίσει να βελτιώνεται μέχρι και για ένα χρόνο. Ενώ οι επιδράσεις της ανάπλασης με λέιζερ μπορεί να διαρκέσουν για πολλά χρόνια, η φυσιολογική διαδικασία της γήρανσης δε σταματά και αυτό σημαίνει ότι οι ρυτίδες και γραμμές έκφρασης θα επανεμφανιστούν. Μπορείτε να επαναλάβετε την ανάπλαση με λέιζερ όπως αυτό κρίνεται απαραίτητο.


Είναι η ανάπλαση δέρματος κατάλληλη για εμένα;

Μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή εάν έχετε:

• Ενεργό ακμή

• Πολύ σκούρο δέρμα

• Βαθιές ρυτίδες

• excessive skin ή χαλάρωση του δέρματος


Ασθενείς με πιο σκούρους τόνους του δέρματος παρουσιάζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μιας πιο σκούρας χρώσης (υπέρχρωση). Αυτό μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με τη χρήση του λευκαντικού μετά την ανάπλαση με λέηζερ.

 
notes